Seminarium om barn och ungdomars hälsa

Torsdag den 15 maj arrangerade Kronprinsessparets Stiftelse seminarium på Kungliga Slottet. Temat på årets seminarium var barnhälsa och syftet var att lyfta goda exempel bland projekt som bedrivs och samla olika intressenter för att dela kunskap med varandra.

Kronprinsessparet med seminariets talare: Peter Wigert, Mats Sundin, Örjan Ekblom, Dilsa Demirbag-Sten, Sevana Bergström, Gisela Nyberg, David Lega och Elin Annwall, som är verksamhetschef för Kronprinsessparets stiftelse. Foto: Clas Göran Carlsson

Att skapa förutsättningar för god fysisk hälsa hos barn är en av Kronprinsessparets Stiftelses fokusområden. Stiftelsen vill stödja positiva initiativ inom området och hade till seminariet samlat en mängd goda krafter. Syftet med seminariet är att belysa olika infallsvinklar på temat och ha ett initierad och inspirerande samtal.

Kronprinsessan inledde eftermiddagen i Bernadottebiblioteket med att hälsa alla välkomna till stiftelsens första seminarium. ”För Daniel och mig är det speciellt att ni kommit hit och att ni delar vårt engagemang. Att ni också tycker det här ämnet, barns hälsa, är viktigt och framförallt att ni känner att vi kan göra skillnad.”

Kronprinsessan inleder seminariet. Foto: Clas Göran Carlsson.

Seminariets moderator var Dilsa Demirbag-Sten, som introducerade förste talaren David Lega. David berättade om hur han, trots alla hinder, utmanade sig själv och om vikten av att ge barn lika delar kärlek, stöd, krav och beröm. "Man ska möta barn med glada ögon och vara långsiktigt snäll."

David Lega. Foto: Clas Göran Carlsson.

Kring ämnet varför det det viktigt att röra på sig och hur barn rör sig talade sedan Örjan Ekblom och Gisela Nyberg. Bland annat framhölls vikten med att grundlägga goda vanor tidigt, som exempelvis att gå till förskolan i stället för att ta bilen och att vuxna ska vara goda förebilder även när det gäller att röra på sig.

För att även deltagarna skulle leva upp till dagens ämne bjöds på rörelsepaus. Fem barn mellan 6 och 11 år instruerade alla seminariedeltagarna i Friskis&Svettis Röris.  

Rörelsepaus. Foto: Clas Göran Carlsson.

Avslutningsvis hölls ett panelsamtal om hur vi kan stötta och uppmuntra barn till ett hälsosammare liv. De som samtalade var Peter Wigert, Sevana Bergström och Mats Sundin.

Mats Sundin, Sevana Bergström, Peter Wigert och moderator Dilsa Demirbag-Sten. Foto: Clas Göran Carlsson.

Mats Sundin nämnde att för honom och hans framgång var det avgörande att det fanns utrymme för mycket lek. Sevana talade om vikten att fånga upp och inkludera tjejer i idrotts- och friluftskulturen. Peter Wigert berättade att Röris hittills utbildat 25.000 pedagoger.

Diskussion kring frågan "Vad associerar ni till fysisk aktivitet?" Foto: Clas Göran Carlsson.

Diskussion kring frågan "Skulle du definiera ditt barndomshem som fysiskt aktivt?" Foto: Clas Göran Carlsson.

Talare

Sevana Bergström

Sevana arbetar inom organisationen TRIS- Tjejers Rätt I Samhället, en ideell förening vars målgrupp är nyanlända unga kvinnor och ensamkommande flyktingbarn som lever med hedersnormer eller riskerar att utsätts för hedersrelaterat förtryck och våld. Sevana är projektledare för projektet Ronja som stöds av Kronprinsessparets Stiftelse.

Dilsa Demirbag-Sten

Dilsa är grundare av Stiftelsen Berättarministeriet. Berättarministeriet driver skrivarverkstäder med syfte att främja den socio-ekonomiska rörligheten i samhället genom att på ett lustfyllt och kreativt sätt inspirera barn och unga att erövra det skrivna ordet. Hon är författare och journalist och skriver regelbundet i bland annat DN och GP. Kronprinsessparets Stiftelse stöder Berättarministeriet.

Örjan Ekblom

Örjan är folkhälsovetare, fysiolog och forskare vid Åstrandlaboratoriet på GIH. Han har under många år arbetat med forskning kring kopplingen mellan livsstil och hälsa i vid bemärkelse hos barn och unga. Hans huvudområde är fysisk aktivitet och dess koppling till mental och kroppslig hälsa samt studier av de faktorer som påverkar levnadsbetingelser.

David Lega

David är politiker, föreläsare, entreprenör och före detta idrottare. David föddes med ett gravt handikapp som innebar att han var förlamad i båda armarna och saknade muskler i benen. Han har haft en karriär som handikappidrottare och deltog i två paralympiska spel (1996 och 2000). Han slog 14 världsrekord i simning under åren 1995 - 2000.

Gisela Nyberg

Gisela är specialiserad inom interventionsforskning för att förebygga övervikt och fetma hos barn. Hon har jobbat med flera projekt som syftar till att främja hälsosamma mat- och rörelsevanor hos barn. För närvarande driver hon projektet En frisk skolstart i områden med låg socioekonomisk status. Gisela är idrottslärare i grunden.

Mats Sundin

Mats är en av våra största ishockeystjärnor genom tiderna. Bland meriterna märks SM-guld, OS-guld och trefaldigt VM-guld. Han är den svensk som har gjort flest poäng i NHL, liksom i Tre Kronor i VM- och OS-turneringar 1991 – 2006. Mats har också varit lagkapten för Tre Kronor under många år liksom för Toronto Maple Leafs under tio säsonger.

Peter Wigert

Peter är generalsekreterare för Friskis&Svettis. Friskis&Svettis har 538000 medlemmar i 159 föreningar i Sverige och åtta andra länder. Totalt har Friskis&Svettis mer än 16 000 ideella funktionärer. Friskis&Svettis  driver projektet Röris som stöds av Kronprinsessparets Stiftelse.

Elin Annwall

Elin är verksamhetschef för Kronprinsessparets Stiftelse. Kronprinsessparets stiftelse ska främja barn och ungdomar i Sverige med syfte att motverka utanförskap och främja god hälsa. Visionen är att barn och unga i Sverige ska få möjlighet att växa upp till trygga och starka individer och känna sig som en naturlig del av samhället, oavsett bakgrund och förutsättningar.