Besök på Futebol Aberto i Liljeholmen

Torsdagen den 26 mars besöktes Futebol Aberto träningen i Liljeholmshallen. En energisk grupp nyanlända tjejer som läser SFI deltog i fotbollsträningen.

Futebol Aberto betyder "öppen fotboll" och är en träningstid där tjejer kan komma och spela med Futebol dá força-tränare utan att behöva tillhöra en förening och utan att behöva registrera sin närvaro. Vem som helst som är tjej får komma och träna fotboll helt förutsättningslöst och ha kul tillsammans.

Tjejerna som tränar tillsammans i Liljeholmshallen går på SFI (Svenska för invandrare) på Liljeholmen. Fotbollserfarenheten varierar, några av tjejer har tränat fotboll innan i Somalien, Syrien och Turkiet medan andra är nybörjare. Tjejerna anlände till Sverige för mellan 4 och 9 månader sedan och hade innan Futebol Aberto startade inte haft möjlighet att träna fotboll i Sverige.

- Fotbollsträningen är ett kul avslut på skoldagen, och det är kul att få lära känna nya kompisar och träna tillsammans, säger en av tjejerna.

 - Ibland blir det tuffa tag på plan för alla ger järnet, men jag är imponerad av all energi tjejerna har, säger Emily Norling från Futebol da forca. Emily är tränare för Futebol Aberto gruppen i Liljeholmen och regional projektledare för Futebol da forca i Stockholm och Södertälje.

Futebol Aberto träningstider

Akallaskolan i Akalla söndagar kl. 17.00-19.00

Fornbackaskolan i Södertälje fredagar kl. 17.00-18.00 

Liljeholmshallen i Liljeholmen torsdagar kl. 14.00-15.00

Storvretens BP i Tumba lördagar kl. 9.00-10.00

Ängskolan i Sundbyberg onsdagar kl. 19.00-19.50