Läxläsning på Kungliga Slottet

Tisdagen den 28 april anordnades Läxhjälpsdagen då hundratals högstadieelever läste läxorna på olika platser i landet. Några elever läste sina läxor på Kungliga Slottet. Bakom initiativet står Stiftelsen Läxhjälpen som stöds av Kronprinsessparets stiftelse.

Drygt 30 företag som samarbetar med Stiftelsen Läxhjälpen  välkomnar Läxhjälpens elever till sin arbetsplats för  samtal och läxhjälp under den Nationella Läxhjälpsdagen.

- Vi införde Läxhjälpsdagen för att uppmärksamma den efterfrågan på läxhjälp som finns bland Sveriges barn, inte minst bland dem som inte kan köpa hjälpen. Vi vill även skapa möten mellan våra partners och elever och inspirera fler vuxna att hjälpa våra barn, som faktiskt är morgondagens arbetskraft, att klara skolan, säger Maria Arneng, verksamhetschef på Stiftelsen Läxhjälpen.

Eleverna från läxhjälpsgruppen i Bäckahagens skola i Bandhagen besökte Kungl Slottet. Besöket inleddes med en visning av representationsvåningarna på slottet. Därefter följde samtal om Stiftelsen, Kungliga Hovstaterna och vilka typer av arbetsuppgifter som finns på slottet.

Verksamhetschef Elin Annwall tillsammans med elever och läxhjälpare från Bäckahagens skola. Foto: Stiftelsen Läxhjälpen

Nationella Läxhjälpsdagen infördes 2014 på initiativ av Stiftelsen Läxhjälpen, en privat icke-vinstdrivande  stiftelse som med stöd från näringslivet bedriver gratis läxhjälp i socioekonomiskt utsatta områden, i skolor där upp till 70 % inte når behörighet till gymnasiet. Idag hjälper Läxhjälpen över 1000 elever från fler än 30 skolor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Södertälje, Landskrona och Västerås. Verksamheten har sedan starten 2007 visat goda resultat: 99% av eleverna höjer sina betyg och 84% går vidare till gymnasieskolans nationella program. 

- Alla barn ska få chansen att klara skolan och utveckla sin fulla potential, våga drömma! Så ser det tyvärr inte ut idag, men tillsammans kan vi hjälpas åt att nå dit! säger Maria Arneng, verksamhetschef på Läxhjälpen.