Seminarium om att förebygga utanförskap

Onsdag den 6 maj arrangerade Kronprinsessparets Stiftelse seminarium på Kungliga Slottet. Temat på vårens seminarium var hur fysisk aktivitet kan bidra till socioekonomisk rörlighet och förebygga utanförskap. Syftet var att belysa olika infallsvinklar på temat och ha ett initierat och inspirerande samtal.

Kronprinsessparet tillsammans med seminariets talare Helena Svaleryd, Ahmed Hussein, Cecilia Andrén Nyström, Morgan Alling, Anja Nordenfelt, Somayeh Cardeijn och John Laselle. Foto: Kungahuset

Att motverka utanförskap för barn och unga är ett av Kronprinsessparets Stiftelses fokusområden. Stiftelsen vill att alla barn och unga ska få möjlighet att känna sig som en naturlig del av samhället, oavsett bakgrund och förutsättningar. Till seminariet har en mängd goda krafter samlats för att diskutera hur fysisk aktivitet kan bidra till socioekonomisk rörlighet och förebygga utanförskap.

Inbjudna till seminariet var en rad personer som på olika sätt arbetar med att förebygga utanförskap och under eftermiddagen gavs exempel på hur fysisk aktivitet kan bidra till detta. Moderator var Dilsa Demirbag-Sten, grundare av Berättarministeriet och del av stiftelsens expertråd.

Kronprinsessan inleder seminariet. Foto: Kungahuset

Kronprinsessan inledde seminariet och hoppades att eftermiddagen skulle ge inspiration och stärka deltagarna i deras viktiga engagemang. ”Ni behövs, ni gör skillnad!”.

Första talare var Helena Svaleryd, docent i nationalekonomi vid Uppsala universitet. Hon presenterade sin forskning som visar tydliga samband mellan familjebakgrund, socioekonomisk tillhörighet och barns hälsa.

Därefter samtalade Dilsa Demirbag-Sten med Cecilia Andrén Nyström, John Laselle och Anja Nordenfelt. De driver idrottsverksamheter med syfte att motverkar utanförskap och deras organisationer får stöd av Kronprinsessparets Stiftelse.

Cecilia Andrén Nyström är grundare av Futebol dá força som utbildar och coachar unga ledare som använder fotboll som plattform för att skapa en trygg mötesplats där unga tjejer kan växa och utvecklas med stärkt självförtroende och självkänsla. De driver också Futebol Aberto – öppna träningar för att locka in tjejer som inte har en naturlig koppling till fotboll och föreningsliv.

John Laselle, verksamhetsledare för Löparakademin, berättade hur de med löpning som redskap aktiverar ungdomar och ger dem redskap för att sätta upp och nå personliga mål.

Anja Nordenfelt, är verksamhetschef för En frisk generation som har som vision att Sverige ska ha världens friskaste barn. En frisk generation inspirerar familjer till en aktiv livsstil och erbjuder ett brett, varierat utbud av kostnadsfria aktiviteter.

Samtal runt borden om "Hur kan du och jag bidra till att fler barn och familjer får tillgång till aktiviteter och idrott?" Foto: Kungahuset

Somayeh Cardeijn, som arbetar som personlig tränare, aktiverade alla deltagarna under en kort rörelsepaus.

Dilsa Demirbag-Sten talade sedan med Ahmed Hussein, en av spelarna i Somalias bandylandslaglänk till annan webbplats. Han berättade om den resa som satsningen på bandylandslaget innebar för spelarna. Laget tog sig inte bara till VM i Sibirien efter några månaders skridskoträning utan gjorde dessutom mål. De fick fans över hela världen och vid hemkomsten till Borlänge anordnades en välkomstceremoni på torget. I filmen Trevligt folk, som hade biopremiär i januari, visas landslagets första år.

Morgan Alling berättar om vikten av att bemöta och se barn. Foto: Kungahuset

Siste talaren var skådespelaren Morgan Alling, som berättade om sin uppväxt som maskrosbarn och hur han brutit sig loss från sitt sociala arv och lyckats vända livets eländen till något konstruktivt.

Prins Daniel avslutade eftermiddagens seminarium med att tacka alla talare och framhöll hur viktigt det är att lyfta fram goda exempel och föra samman människor som arbetar mot samma mål.

Program

Läs programmetPDF.

  • Inledning H.K.H. Kronprinsessan Victoria och Elin Annwall
  • Helena Svaleryd - Kopplingen mellan socioekonomisk tillhörighet och hälsa
  • Samtal med Cecilia Andrén Nyström, John Laselle och Anja   Nordenfelt - Exempel på initiativ som motverkar utanförskap
  • Samtal vid borden - Hur kan du och jag bidra till att fler barn och familjer får tillgång till aktiviteter och idrott?
  • Samtal med Ahmed Hussein - Somalia Bandy
  • Morgan Alling- Att vända negativa erfarenheter till ens fördel
  • Avslutning H.K.H. Prins Daniel

Moderator Dilsa Demirbag-Sten. Foto: Kungahuset