Kronprinsessan och Prins Daniel på besök hos Kodcentrum på Kålltorpsskolan

Torsdagen den 10 september besökte Kronprinsessparet Kodcentrums kodstuga på Kålltorpsskolan i Göteborg. Kodstugan vänder sig till barn i åldern 9 - 13 år och syftet är att lära barn att programmera.

Clara Tunney och Victor Laudon visar spel som de programmerat för Kronprinsessparet och Kodcentrums Generalsekreterare Emelie Dahlström. Foto: Kronprinsessparets Stiftelse

Kodcentrum bedriver idag kodstugor på 10 platser runt om i Sverige och kodstugan på Kålltorpsskolan var en av de första kodstugorna som startade. Varje torsdag deltar 28 tjejer och killar mellan 9-13 år i kodstugan. De kommer från olika skolor runt om i Göteborg. Aktiviteten är helt gratis och de behöver inte ha med sig en egen dator. Kodstugorna handleds av Kodcentrums volontärer som delar med sig av sina kunskaper om programmering. Kodstugan på Kålltorpsskolan har tretton volontärer, de flesta är studenter eller programmerare.

Besöket inleddes med att Generalsekreterare Emelie Dahlström berättade om verksamheten och hur stödet från Kronprinsessparet Stiftelse används för att introducera så många barn som möjligt till programmering.

Två av deltagarna från kodstugan förra terminen, Clara Tunney och Victor Laudon, fick visa Kronprinsessparet vad de programmerat, bland annat ett ritprogram och ett rymdspel.

Efter introduktionen fick Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel vara med i den ordinarie kodstugan och träffa alla barn och volontärer. Temat för dagen var att leka Robotkompis. Kronprinsessparet fick tillsammans med barnen ge kommandon till en mänsklig robot.

Med hjälp av kommandon som ”steg fram”, ”sväng vänster” och ”sväng höger” var uppdraget att styra roboten genom en labyrint.

Deltagarna i kodstugan leker Robotleken. Foto: Kodcentrum

Kronprinsessparet tillsammans med några deltagare och volontärer på Kodcentrums kodstuga i Kålltorp. Foto: Kronprinsessparets Stiftelse

Kodcentrum

Kodcentrum är en ideell förening som helt gratis introducerar barn och unga till programmering. Varför programmering?

År 2020 kommer Europa att sakna 1.000.000 programmerare (enligt EU-kommissionen). Samtidigt går ca 160.000 ungdomar i Sverige arbetslösa idag och inget tyder på en vändande trend – därför startade Kodcentrum.

Kodcentrum vill stimulera barn och ungas intresse för programmering och bidra till att skapa förutsättningar för barn och unga att bli aktiva producenter istället för passiva konsumenter av digitala tjänster.