Kronprinsessan besökte Futebol dá Forças träning i Tumba

Torsdagen den 21 januari var Kronprinsessan i Tumba för att vara med vid Futebol dá forças öppna fotbollsträning för tjejer. Kronprinsessparets Stiftelse stödjer Futebol dá forças sedan 2014.

Tjejerna i samtal med Kronprinsessan efter träningen. Foto: Kungahuset.se

Futebol dá Força Sverige grundades 2013. Organisationens målsättning är att stärka tjejers självförtroende och ge dem konkreta verktyg för hur de själva kan förbättra sina framtidsutsikter och förverkliga sina drömmar.

Träningen börjar alltid med en ”check in” då var och en berättar hur deras dag har varit och om känsla inför dagens träning. Foto: Kungahuset.se

I Sverige har organisationen startat verksamheten Futebol Aberto som betyder "öppen fotboll". Alla tjejer är välkomna att komma och spela utan att behöva tillhöra en förening eller registrera sin närvaro. På plats finns alltid en Futebol dá força-tränare. Futebol dá força utbildar unga ideella ledare som fotbollstränare, men även i värdegrundsfrågor, entreprenörsanda, positivt ledarskap, sex- & samlevnad och hur man förebygger våld och mot sexuellt utnyttjande av tjejer.

Kronprinsessan tillsammans med ledarna Emily Norling, Melissa Besara och Ida Wahlström. Foto: Kungahuset.se

Futebol dá força samarbetar med lokala idrottsföreningar och träningen i Tumba drivs i samarbete med IFK Tumba. IFK Tumba tar ansvar för att tillhandahålla träningstider och material.

Tjejerna i Tumba är mellan 12 och 16 år och började träna för ett år sedan. Foto: Kungahuset.se