Hej Främling! i SVT programmet Känn dig som hemma

Se dokumentärserien på SVT om nyanlända som tas emot av eldsjälar

Foto: Björn Arnemo

SVT visar en dokumentärserie i tre delar om nyanlända som tas emot av eldsjälar. Programmet heter "Känn dig som hemmalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster" och i serien får vi möta Emma Arnesson och de nyanlända flyktingarna som tillsammans skapar den ideella organisationen Hej Främling!. Med gemensamma upplevelser skapas möten mellan människor som underlättar de nyanländas situation.

Den första delen handlar om Emma Arnesson och eldsjälarna i organisationen Hej främling och deras ideella arbete på en flyktingförläggning utanför Östersund. För två år sedan bestämde sig Emma Arnesson och några kompisar för att själva göra något åt ett haltande integrationsarbete. Deras aktiviteter har på kort tid blivit en uppskattad och självklar del av en annars händelsefattig vardag på det jämtländska asylboendet - präglad av en ofta orolig och lång väntan på besked om uppehållstillstånd. Vi möter också Nedal och Samira som tillbringat månader i Sverige, och som hoppas på att få stanna samt Wazir som börjat etablera sig i det svenska samhället.

Med friskvård som verktyg verkar Hej Främling! för att asylsökande ska må bättre, både psykiskt och fysiskt.

– Vi gick in för att sysselsätta dem genom att åka skidor tillsammans. Men gemenskapen och stämningen på boendet blev också tusen gånger bättre, säger Emma Arnesson.

Kronprinsessparets Stiftelse stödjer Hej Främling!