Nu lanseras det digitala programmet Free You

Free You är ett nytt digitalt verktyg för att förebygga och motverka psykisk ohälsa bland barn och unga. I programmet lär unga känna sig själv bättre, de skapar individuella mål och de ges redskap för att stärka självkänslan.

Free You - öppet digitalt verktyg för att förbättra ungas psykiska hälsa. Foto: Free You

Free You är en satsning som ska hjälpa unga till en bättre psykisk hälsa. Deltagarna ges redskap för att stärka sin självkänsla, nå sina individuellt uppsatta mål och reducera stress - via nätet.

- Barn och unga ska känna att de är värdefulla och duger som de är. Tyvärr är det inte så verkligheten ser ut. Varannan tjej i årskurs två i gymnasiet tycker inte om sig själv, lever med en hög upplevd stress, har en låg självkänsla och har få redskap att hantera den livssituation hon befinner sig i. Detta påverkar alla områden i livet såsom hälsa, relationer, studieresultat och livsval, säger Johanna Salama som står bakom satsningen Free You. Samhället har misslyckats med att förebygga att barn och unga mår dåligt och vi ser idag resultaten. Det positiva är att med rätt redskap går detta att förändra. De unga suger åt sig allt som stärker dem och de är villiga att förändras, fortsätter hon.

Johanna Salama är i grunden socionom och har i 20 år arbetat med att stärka unga tjejers självkänsla och utbilda andra yrkesverksamma i sina metoder. Hon har tagit fram och leder den kostnadsfria webbkursen på 6 nätträffar, med hjälp av finansiering från Kronprinsessparets stiftelse. Flera befintliga forum för unga på nätet har fokus på att hantera deras problem. Free Youuppmärksammar istället styrkor och resurser hos de unga och hjälper dem se sitt värde.

Free You är från början ett metodmaterial för yrkesverksamma att arbeta med unga i fysiska gruppträffar.
- När vi såg vilka stora förändringar Free You gav deltagarna, såsom stärkt självkänsla, mindre upplevd stress, bättre studieresultat, bättre sömn, modet att göra sin röst hörd, våga gå på nya aktiviteter, mindre bråk hemma med mera, bestämde vi att denna möjlighet till positiv förändring måste ges alla unga, oberoende geografisk bosättning och ekonomiska resurser, berättar Johanna.

Free You lanseras digitalt den 5:e maj, för att fler unga ska få redskap att må och leva så som de önskar. Allt de behöver är en telefon eller en dator för att anmäla sig på webbplatsen Free Youlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Programupplägg

Varje digitalaträff innehåller olika delmoment såsom föreläsning, skrivövningar, avslappnings- och andningsövningar och en uppgift till veckan därpå. Du behöver avsluta ett moment för att gå vidare till nästa. Dessa kan du välja att lyssna på/göra med pauser emellan och när det passar dig. En vecka efter innevarande träff får du tillgång till nästa träff. Det betyder att du får det mellanrum som du behöver för att förändring hinner infinna sig.

Free You har möjliggjorts genom anslag från Kronprinsessparets stiftelse.