Fadimedagarna 2018

Måndag den 22 januari anordnade GAPF en internationell konferens i Riksdagen. Årets tema var jämställdhet eller könsapartheid. Riksorganisation mot hedersvåld, GAPF stöds av Kronprinsessparets stiftelse.

Dilsa Demirbag Sten modererar paneldiskussion under Fadimedagen. Foto: Kronprinsessparets stiftelse

I mitten på januari fram till mitten på februari månad organiseras Fadimedagarna 2018 över hela Sverige av GAPF tillsammans med ett 100-tal stödorganisationer, för att hedra Fadime Sahindal. Den 21 januari 2018 är det 16 år som hon, 26 år gammal, blev brutalt hedersmördad av sin far i Uppsala. Fadime hade innan sin död framträtt i TV och hållt tal i Riksdagen där hon lyfte upp frågan med hedersrelaterat våld och förtryck.

Hederskulturen och segregationen är en viktig fråga i samhället idag. Vi ser att problem som bör lösas med jämställdhet i fokus, ofta löses med könsseparation vilket är en kortsiktig lösning som ger långsiktiga problem. Därför är årets tema för Fadimedagarna “Jämställdhet eller könsapartheid?”

"GAPF arbetar för att ALLA människor ska bli likabehandlade. Vi ska inte dela upp flickor och pojkar varken i skolan, på skolbussen, på idrotten och i simhallen. Kvinnor ska kunna vistas i offentliga rum i förorterna utan att känna sig hotade. Vi vill ta debatten från högerextremister och kulturrelativister. Vi vill väcka opinionen genom att våga prata om det på ett sakligt och kritiskt sätt som grundar sig på FNs konventioner om barn och mänskliga rättigheter.” – Sara Mohammad, grundare och ordförande för Riksorganisationen GAPF.

Program 22 januari

Den internationella konferensen är en del av GAPFs Fadimedagarna 2018länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. För att hedra Fadime Sahindals minne och hennes kamp för frihet och kärlek.

Konferencier var Nuri Kino och moderatorer Dilsa Demirbag Sten och Sanna Rayman.

Förmiddagen började med öppningstal av Leif Ericksson, Fadimes advokat. Sedan visades filmer av kvinnor i Saudi följt av två panelsamtal med internationella gäster. Först Omar Makram, Haideh Moghissi och Maryam Namazie och sedan en panel med ambassadörer: Mr. Christian Syse (No), Mr. David Cvach (Fr), Dr. Arthur Winkler-Hermaden (Au), Mr. Hugo Brauwers (Bel).

Eftermiddagen inleddes av socialborgarrådet Stockholms stad Åsa Lindhagen som berättade om stadens program mot hedersvåld och lärdomar. Detta följdes av panelsamtal med myndigheter, forskare och journalister: Sara Mohammad, Juno Blom, Devin Rexvid, Michael Verdiccio, Helena Gissén.
Journalisten Jenny Nordberg höll sedan ett anförande med reflektioner från hennes resor och samtal med kvinnor runt om i världen.


Sedan hölls en partiledardebatt: Jan Björklund (L), Ibrahim Baylan (S), Isabella Lövin (MP), Anders Jonsson (C),Elisabeth Svantesson (M), Lars Adaktusson (KD), Jonas Sjöstedt (V).
Sakine Madon och Sara Mohammad avslutade konferensen.