Svenska med baby firar 5 år

Torsdagen den 1 februari firade organisationen Svenska med baby 5 år. Svenska med baby som driver öppna föräldragrupper har fått stöd från Kronprinsessparets Stiftelse sedan 2014.

Svenska med babys verksamhetschef Caroline von Uexküll och kansliet inleder 5 års firandet. Foto: Kronprinsessparets stiftelse

Svenska med baby skapar nya möten mellan barn och föräldrar från olika bostadsområden – och med ursprung i hela världen. Tillsammans i föräldragruppen bryter de segregationen, bygger nya broar och tränar svenska. Med samtal, joller och skratt som metod!

Svenska med baby startade 2012 med en föräldragrupp av då föräldralediga Karin Bruce och Ylva Strander. Organisationen byggdes sedan upp av Anna Liebertis först som ett projekt under Internationella Bekantskaper och nu som en egen organisation.

Svenska med baby är idag en nationell organisation som bedriver verksamhet i 20 olika kommuner, från Umeå i norr till Eslöv i söder. Sedan starten har Svenska med baby haft över 25 000 besök av deltagare från 265 olika bostadsområden och med ursprung från 108 olika länder.

Att delta i föräldragrupperna är gratis och ingen anmälan krävs. Grupperna är för föräldrar och barn (ca 0-2 år) och i grupperna bedrivs samtal och aktiviteter anpassas efter gruppens storlek, språknivå och intressen. Sång och lek för de små är vanliga inslag och joller, matning och blöjbyten är alla vana vid!

Grattis Svenska med baby!


Några av deltagarna från Svenska med baby berättar om sina erfarenheter. Foto: Kronprinsessparets stiftelse