Aktiva Skoltransporter utsågs av Vinnova till årets vintercykelinnovation 

Onsdag 23 maj vann projektet Aktiva Skoltransporter Vinnovas innovationstävling Cykel Plus Minus vars syfte är att öka vintercyklingen i hela landet. Projektet har möjliggjorts genom bidrag från Kronprinsessparets Stiftelse.

Vintercykling till skolan i Luleå. Foto: TV4

Projektet Aktiva skoltransporter drivs av Luleå Tekniska Universitet och syftet är att öka andelen elever som som tar sig till och från skolan med aktiva skoltransporter som med cykel eller gående.

Luleå kommun har tillsammans med Luleå tekniska universitet deltagit i innovationstävlingen Cykel Plus Minus vars syfte är att öka vintercyklingen i hela landet. Luleås bidrag utsågs till årets vintercykelinnovation genom arbetet med barns aktiva skoltransporter i vinterförhållanden. Kommunen och universitet kommer nu att arbeta vidare för att ta fram en spelapp för aktiva skoltransporter som bygger på elevernas egna idéer. Detta kommer att möjliggöra att idén sprids till fler skolor i Sverige.

"Genom att använda empowerment och gamification har vi lyckats motivera både föräldrar och elever att prova på vintercykling. En stor framgångsfaktor var att barnens entusiasm övervann föräldrarnas tveksamhet att låta sitt barn använda aktiva skoltransporter vintertid. Vid starten i februari var det minus 31 grader men trots hårda klimatförhållanden använde 85% av eleverna aktiva skoltransporter under projekttiden. Vid föräldrautvärderingen framkom dessutom att många föräldrar ökat sin användning av vintercykling på grund av att barnen nyttjat detta." säger Anna-Karin Lindqvist Luleå Tekniska Universitet.

Förutom dagens pris, har Aktiva Skoltransporter blivit inbjudna till Vinnova för att berätta mer om hur projektet kan vidareutvecklas. De har redan skapat en modell för att implementera aktiva skoltransporter i skolmiljö, samt en prototyp för ett digitalt spel som bygger på elevernas idéer. Medel från Vinnova kan möjliggöra en fortsatt utveckling av spelet och ge möjlighet att skala upp och sprida idén till många skolor i Sverige.

Stiftelsen har möjliggjort projektet genom att ha bidragit bl a till inköp av vinterdäck.

Läs mer om projektet.

Läs mer om Cykel + minuslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster