2015-08-12

Besök på Camp Ronja

Foto: TRIS

Onsdagen den 12 augusti besöktes Camp Ronja som arrangeras av TRIS på Rävnäs lägergård utanför Västerås. Lägret har möjliggjorts genom anslag från Kronprinsessparets Stiftelse.

På Camp Ronja deltog 24 tjejer i åldern 15 - 23 år på ett tredagarsläger. I år hölls lägret utanför Västerås mellan Ramnäs och Surahammar beläget i ett lugnt och naturskönt område utmed Strömsholms kanal. De deltagande tjejerna är nyanlända till Sverige med ursprung från Afganistan, Eritrea, Iran, Kurdistan, Palestina, Sydan, Syrien, Somalia, Thailand och Turkiet. Många av dem deltar under teminen i TRIS andra aktiviteter som läxläsning och simning.

Många tjejer uppskattar att få komma bort hemifrån, byta miljö och ha ledigt ett par dagar. Aktiviteterna under lägret var bland annat paddla kanot, simma, spökboll, volleyboll och grilla över lägereld.

En flicka anlände till Sverige i mars och har precis påbörjat sin svenskaspråkkurs. Hon förklara att för henne är det roligt att få lära känna nya kompisar och få möjlighet att träna på svenska.

Populärast under lägret är att bada i sjön.

- Många av tjejerna har bara vana från att simma i bassäng så några tjejer var tveksamma till en början då man inte ser botten. Men när de väl kommit i och doppat sig så vill de ligga i länge. När det regnade så var det några tjejer som badade i en timme! säger lägerledare Sandra Sarin.

Relaterad information

Läs mer om TRIS.