2018-05-29

Diplomering för mentorer och adepter i Drivkraft Helsingborg

Foto: Kronprinsessparets Stiftelse

Tisdagen den 29 maj hade organisationen Drivkraft terminsavslutning och diplomering för årets deltagare i mentorsprogrammet i Helsingborg. Kronprinsessparets Stiftelse stödjer Drivkraft och stiftelsens partner Lindéngruppen representerades på plats av Jenny Lindén Urnes som tog del av deltagarnas berätttelser.

Drivkraft är en ideell förening som erbjuder mentorskap och läxhjälp för unga och deras föräldrar. Drivkraft arbetar nära skolledningen och tillsammans med ideella och stöd från näringslivet ger de ungdomarna goda förebilder och stöd för att kunna ta sig vidare i skolan och i livet.

Verksamhetsansvarig i Helsingborg Anna Schéef inledde kvällen med att berätta om verksamheten i Helsingborg. Under läsåret 2017/18 har det varit 28 mentorspar, och läxhjälp fyra tillfällen per veckan under 24 veckor med i snitt 50 elever varje vecka.

Mentorsparen har testat på många olika aktiviteter som att gå på fotboll med Helsingborgs IF, hockey med Rögle, testa på bowling, curling, pilates, mindfullness, och gå på bio och yoump.

Rasid Becirovic berättade om sin inspirerande resa från det att han som 9-åring kom till Sverige fram till idag då han är försäljningschef på AddMobile.

"Mitt främsta tips är att satsa på språket, det är nyckeln till allt" säger Rasid.

Kvällen avslutades med att 15 mentorspar diplomerades. Det blev känslosamt med många rörande historier om vad elev och mentor har betytt för varandra. Det blev tydligt att Drivkraft gjort ett bra arbete med att matcha adeptens önskemål och behov med rätt mentor.

"Nu börjar jakten på nya mentorer och adepter till läsåret 2018/19." säger verksamhetschef Jessica Grundström Ahldin.

Fakta

Drivkraft vänder sig till barn på högstadiet med en erbjudan om en mentor. Mentorn och eleven träffas minst 2 g/mån, men ofta fler gånger än så, under ett läsår. Varje månad ordnar Drivkraft gemensamma aktiviteter för alla pågående mentorsrelationer. För många barn är det via Drivkraft man första gången får prova på att åka skridskor, testa kampsport, prova på ridning eller gå på en hockeymatch.

Drivkraft tillhandahåller även läxhjälp 1-2 h/v på de skolor de samarbetar med. Denna bemannas med frivilliga läxhjälpare och erbjuder eleverna stöd och hjälp med sina läxor i deras egen miljö, direkt efter skolans slut.

Drivkraft finns idag på 19 skolor i Malmö, Helsingborg och Landskrona.