El Sistema

El Sistema är en orkesterskola som startats i samarbete med Göteborgs Symfoniker. Utbildningens vision är att genom musik medverka till att utveckla en positiv social förändring i barns liv.

El Sistema verkar för att samla goda krafter från olika håll för att stärka integration och inkludera fler människor i vårt samhälle. Genom att få spela tillsammans, mötas och få tillgång till musiken som kraft skapas möjligheter för barn och deras familjer att bryta ett utanförskap och istället finna nya livsvägar som leder till ett gott liv med framtidstro, hoppfullhet och mod.

Kronprinsessparets Stiftelse har stöttat olika projekt hos El Sistema.

2011 gick bidraget till ett sommarläger för barn och ungdomar i El Sistema Hammarkullen. Cirka 80 barn deltog på lägret plus 20 föräldrar och 20-talet syskon samt 20 pedagoger. Barn som inte annars haft sommaraktiviteter fick chans att åka på sommarläger, undervisas i musik och tillsammans skapa härliga sommarminnen och konserter.

Lägret grundlade en stark sammanhållning som idag gör att El Sistema tillsammans fortsätter sträva efter att få växa i Sverige och att verksamheten ska nå ut till fler barn, oavsett kulturell tillhörighet, nationell bakgrund, var du än bor i landet, eller vilken socioekonomisk grupp du tillhör.

Under 2014 och 2015 stödjer Kronprinsessparets stiftelse El Sistema i att ta ett samlat initiativ för de tio olika El Sistemaprogrammen i Göteborg genom att starta en stor orkester och kör - Mötesplatsen FriStay.

FriStay är ett skönt symfoniskt fredagshäng i Göteborg. Varje fredag eftermiddag samlas ungdomar från Göteborgs samtliga stadsdelar, tar sig kors och tvärs över staden för att spela tillsammans, hänga tillsammans, bli kompisar, gå på en konsert eller något annat som kulturlivet står till buds med. Med samlade krafter mobiliserar vi oss - mot segregationen – med musiken som kraft. Orkestern och kören blir mötesplatsen som bryter barriärer och öppnar upp nya och vidare cirklar ger plats.

El Sistema förändrar stora och små världar. Varje litet möte mellan två unga som erövrar nya arenor och sig själva med musiken, mammor som växer i stolthet över sina barns resultat, unga tjejer som tar ton med sin röst och sitt instrument och vågar påverka.

El Sistema expanderar

I maj 2009 framförde Göteborgs Symfoniker tillsammans med sin chefdirigent Gustavo Dudamel Beethovens 5:a i Hammarkullens idrottshall. I samråd med Angereds Kulturskola i Göteborg föddes då idén om att starta ett projekt ihop – ett El Sistema i Sverige, i förorten Hammarkullen.

El Sistema program finns idag på ett 20-tal platser i Sverige. De leds i Sverige av kommunerna oftast som en del av musik- och kulturskolan. El Sistema programmen i Sverige samarbetar med professionella körer och symfoniorkestrar, ensemblerna är en viktig del i arbetet.

Fakta

El Sistema är en modell för kör- och orkesterskola med musiken som verktyg för social och mänsklig utveckling.

Läs mer
http://www.elsistema.se/ Länk till annan webbplats.

Relaterad information

Beviljade anslag 2011 och 2013