BonnierHoops!

Foto: BonnierHoops

BonnierHoops - ett samverkansprojekt för ökad läsförståelse, hälsa och inkludering i utsatta områden.

PISA-mätningen från 2012 visade att svenska niondeklassare låg långt efter i läsförståelse, särskilt elever som inte har svenska som modersmål. Så startades BonnierHoops - ett initiativ från SBBF och Bonnierförlagen. På ett nytt sätt ville man inspirera till läsning bland ungdomar i utsatta områden genom att möta ungdomarna på "deras planhalva". Genom att blanda basket, läsning och olika kulturyttringar blir BonnierHoops en mötesplats där ungdomarna får en meningsfull fritid under hela sommarlovet.

En viktig insikt inför projektstart var att många aktörer engagerar sig i förorterna, men ofta är det kortsiktiga aktiviteter för en dag eller en helg, och det blir endast en rolig sysselsättning för stunden. BonnierHoops tänkte precis tvärtom. Vi ska finnas för ungdomarna hela sommaren, varje dag, och på samma plats. Det är med långsiktighet vi kan bidra till verklig nytta och vara en pålitlig aktör. Tillsammans med lokala företag, samhällsorgan, föreningar och personal med lokal koppling bygger vi också värdefulla relationer, skapar positiva förebilder och öppnar dörrar för ungdomarna även efter sommaren. Varför basket då? Jo, basket är en sport som är tillgänglig för alla och som inte kräver massor av dyr utrustning. Det är också en sport där integration mellan kulturer är något självklart, och idrotten lockar lika många tjejer som killar (48% av alla utövare är tjejer och 40% av alla utövare har utländsk bakgrund). På BonnierHoops är alla välkomna och alla aktiviteter är gratis för deltagarna.

BonnierHoops startade 2015 i Kista, Stockholm och har nu för tredje året i rad haft sommarverksamhet i Biskopsgården, Göteborg. Mitt på Friskväderstorget i Biskopsgården bygger vi upp en streetbasketplan och ett mobilt bibliotek med lästält. Basket och böcker ligger alltid som en grund för hela sommaren, och får sedan sällskap av en uppsjö av andra aktiviteter. Vi anordnar högläsning, pyssel, workshops i rap, poesi, spoken word, dans. Det anordnas basketturneringar, teaterföreställningar, uppträdanden. Polisen, räddningstjänst, skolbiblioteket, BRIS och flera andra lokala aktörer är på plats för att spela basket och umgås med ungdomarna.

Fakta

BonnierHoops är ett samverkansprojekt som verkar för ökad trygghet, integration och inkludering i Sveriges utsatta områden. En aktivitetssatsning och en plattform där näringsliv, föreningar och samhällsorgan samverkar för att möta ungdomar på deras egen planhalva. Initiativet startade 2015 och har sedan 2018 bedrivit verksamhet i Biskopsgården, Göteborg.

Läs mer

http://summerhoops.se/ Länk till annan webbplats.

Instagram: @summerhoops_swe

Relaterad information

Beviljade anslag 2020