Bollklubben Derby

Foto: Bollklubben Derby

Derby University är en motpol till tidig elitsatsning och försöker skapa naturlig integration där ungdomar förblir aktiva under hela skolåldern.

Initiativet är skapat 2020 av ideella ledare i fotbollsklubben BK Derby i Linköping. Vi såg ett problem med att andra lag lades ner när de förlorade spelare till akademilag med tidig elitsatsning. Kvarvarande ungdomar tappar sugen och många unga slutar tyvärr helt med sportaktiviteter.

Klubben BK Derby sysslar med breddfotboll och genom Derby University skapar vi en gemenskap och sammanhållning även utanför fotbollsplanen. Detta sker genom olika utbildningar, spännande föreläsningar eller att vi testar olika andra sporter. Om någon i våra lag slutar med fotbollen och i stället fortsätter med en annan sport ser vi inte det som ett misslyckande utan är glada för att de förblir aktiva. Vi träffar även olika yrkesgrupper runt idrotten för att få förståelse vad som krävs för att skapa förutsättningar för att kunna träna. Utbildningsinsatsen pågår under 3 år när ungdomarna är i högstadieåldern. Målsättningen är att under denna period erbjuda ca 25 träffar.

En grundläggande del i Derby Universitys arbete är att ge alla samma möjlighet, oavsett socioekonomisk bakgrund. Därför är alla aktiviteter alltid gratis och ger ungdomarna en möjlighet att vara med på en mängd aktiviteter som de annars kanske inte skulle ha haft råd att vara med på.

På en fotbollsplan, med lika tröjor, försvinner klyftor och socioekonomisk bakgrund. Lagsporten, dit ungdomarna frivilligt kommer, är den bästa formen av integration vi kan få.

Kopiera oss gärna - inget skulle göra oss gladare om fler klubbar kopierar vårt koncept - på det sättet ger vi fler ungdomar en bättre start i livet.

Fakta

Derby University är en satsning i Bollklubben Derby för att få så många ungdomar som möjligt att vara aktiva så länge som möjligt under skolåren. Genom att erbjuda utbildningar och aktiviteter vid sidan om fotbollsplanen skapar vi gemenskap och naturlig integration utanför skolmiljön.

Läs mer

www.derbyuniversity.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Relaterad information

Organisationsstöd 2022.