Fritidsbanken

Foto: Fritidsbanken

Fritidsbanken samlar in och lånar ut sport- och friluftsutrustning till alla som vill låna, ungefär som ett bibliotek. Tanken är att utrustning som annars stått oanvänd ska bidra till att öka den fysiska aktiviteten, minska stillasittandet och underlätta för alla att prova idrottsaktiviteter och friluftsliv.

Fritidsbanken startade 2013 i Värmland och finns idag på över 100 platser i landet. Tillsammans bidrar vi till ökad folkhälsa och ett hållbart samhälle. Alla - oavsett ålder, kön, ekonomisk status, eller härkomst - får låna på Fritidsbanken. Barn och unga kan prova massa aktiviteter tills man hittar något man verkligen fastnar för och vuxna kan enkelt hänga på när barnen aktiverar sig, även om man inte äger utrustningen som behövs.

Visionen är att det ska finnas minst en Fritidsbank i varje svensk kommun. Utrustningen skänks främst av privatpersoner och kan vara skridskor som är urväxta, skidor som inte används eller ett golfset som blivit ersatt av nyare modell.

Fritidsbanken vill sänka tröskeln för spontanidrott och underlätta för alla att prova nya aktiviteter. Man får låna utrustningen i 14 dagar och inga pengar hanteras mellan låntagare och lokal Fritidsbank, vare sig förseningsavgifter eller ersättning om något har gått sönder. Att ha en aktiv fritid kan vara kostsamt, inte minst om man vill prova sig fram och testa olika saker. Att låna utrustning som endast ska användas ett fåtal gånger är både ekonomiskt och bra för miljön. Det möjliggör också för vuxna att delta i aktiviteter tillsammans med sina barn.

Under 2021 vill Fritidsbanken satsa på friluftsliv och parasportutrustning och givetvis få ännu fler att låna för en aktiv fritid.

Fakta

Fritidsbanken är en ideell organisation som samlar in sport- och fritidsutrustning som inte längre används och lånar ut den i 14 dagar. Alla får låna och allt är gratis.

Läs mer

http://www.fritidsbanken.se/ Länk till annan webbplats.

Relaterad information

Beviljade anslag 2017 2018 och 2020