Futebol dá força

Futebol Aberto betyder "öppen fotboll" och är helt enkelt en träningstid där tjejer kan komma och spela med Futebol dá força-tränare utan att behöva tillhöra en förening och utan att behöva registrera sin närvaro. Vem som helst som är tjej får komma och träna fotboll helt förutsättningslöst och bara ha kul på Futbol Aberto, där ledare alltid finns på plats med en extra axel att luta sig emot, ett extra öra att lyssna med, där det är extra högt i tak och extra energi som smittar av sig långt efter att den öppna fotbollen stängt för dagen.

För att främja tjejers fysiska och psykiska hälsa samt integration driver Futebol dá força öppna fotbollsträningar - Futebol Aberto - där tjejer i socioekonomiskt utsatta områden får spela fotboll utan några som helst krav.

Deltagarna behöver inte betala en avgift, registrera sin närvaro, tillhöra en förening eller ha någon utrustning eller förkunskap i fotboll för att komma och spela med Futebol dá forças kvinnliga ledare och fotbollstränare. Ledarna, som är utbildade av Futebol dá força och Svenska Fotbollförbundet, arbetar aktivt för att se varje individ och stärka spelarnas självkänsla och självförtroende medan de skapar ett tryggt utrymme där tjejer förutsättningslöst kan röra på sig och bara ha kul. I och med att spelarna vid de öppna träningarna ofta på eget initiativ väljer att fortsätta spela i organiserat seriespel i förening skapar Futebol Aberto även en friktionsfri språngbräda från utanförskap till integration och förbättrad hälsa i ett långsiktigt perspektiv.

Futebol dá força grundades i Moçambique år 2012 av Cecilia Andrén Nyström. Efter att själv ha tränat fotbollstjejer i Sverige och sett fotbollens potential för att stärka självförtroende, självkänsla och mycket mer var Cecilia övertygad om att fotboll kan förändra världen. Hon startade Futebol dá força, som på svenska betyder fotboll ger styrka. Organisationen syftar till att stärka tjejers självförtroende och ge dem konkreta verktyg så att de själva kan förbättra sina framtidsutsikter. Fotbollen, och framförallt fotbollslagen, blir en neutral mötesplats där tjejerna får stöd, kunskap och kraft.

Fakta

Futebol dá força Sverige grundades 2013. Organisationen syftar till att stärka tjejers självförtroende och ge dem konkreta verktyg så att de själva kan förbättra sina framtidsutsikter.

Läs mer

https://se.futeboldaforca.com/ Länk till annan webbplats.

Relaterad information

Beviljade anslag 2014, 2015, 2016 och 2017